17 Nov 2009

KEK BANANA GATEAUX

Sejak akhir2 ni aku asyik nak makan je. haha
ini kek yang best. nak rasa jom kita buat sendiri


Bahan A:
6 biji telur
120 gm gula kastor
30 gm ovellette

Bahan B:
120 gm tepung superfine
20 gm tepung jagung

Bahan C:
50 ml minyak jagung
1/2 sudu kecil esen vanilla

CARA MENYEDIAKAN:
1. Putar bahan A hingga kembang.
2. Masukkan bahan B dan gaul sehingga sebati.
3. Akhir sekali masukkan bahan C.
4. Alaskan acuan 9 inci x 9 inci dengan kertas minyak.
5. Masukkan adunan ke dalam acuan dan bakar pada suhu 180oC selama 35-45 minit. Sehingga masak dan sejukkan kemudian potong kepada tiga bahagian.

BAHAN ISIAN:
3 biji kuning telur
1 biji telur
50 gm gula kastor
250 gm keju mascarpone
250 gm krim putar
20 gm gelatin ditambah dua sudu besar air (rendam dan panaskan)
2 biji pisang (kisar halus)

CARA MENYEDIAKAN:
1. Putarkan kuning telur dan gula kastor sehingga sebati.
2. Masukkan gelatin.
3. Masukkan krim putar dan keju mascarpone.
4. Akhir sekali masukkan pisang yang dikisar halus.
5. Potong kek kepada tiga bahagian.
6. Sapukan setiap lapisan dengan bahan isian dan letakkan pisang sebagai hiasan.
7. Sejukkan dalam peti sejuk.

* Sempena ulang tahun kelahiran ku nk makan kek la. Jgn sampai badan naik dah la...

0 comments: